Banány sú známe vysokým obsahom draslíka, ale obsahujú aj
vysoké množstvo vitamínov A, B a C. Sú tiež zdrojom vlákniny, horčíka
a fosforu. Priemerný banán obsahuje len 90 kalórií, čo z neho robí ideálny
zdravý snack. Ale vedeli ste, že medzi nutričnou hodnotou zelených a zrelých
banánov je rozdiel?
Proces dozrievania
Čím sú banány zrelšie, tým sú samozrejme sladšie. Je to
spôsobené chemickými zmenami v procese dozrievania, kedy sa škroby menia na
cukor. Banány tiež zretím menia svoju farbu zo zelenej na žltú, a na šupke
sa postupne začnú objavovať aj hnedé škvrny.
Zelené banány
Hlavnou výhodou zelených banánov je vysoký obsah
rezistentného škrobu. Pokiaľ sa teda vyhýbate konzumácií cukru, zelené banány sú
pre vás lepšou voľbou. V zelených banánoch sa navyše nachádza probiotická
baktéria, ktorá napomáha zdraviu hrubého čreva a lepšiemu tráveniu.
Nevýhodou môže byť nižší obsah antioxidantov, ktorý sa zvyšuje zretím, preto
ich viac obsahujú dozreté banány.
Zrelé banány
Keďže v zrelých banánoch sa škrob premieňa na cukor, sú
ľahšie stráviteľné. Majú však zároveň vyšší glykemický index. Zaujímavosťou je,
že v zrelých banánoch sa nachádza aj látka zvaná TNF (Tumor Necrosis
Factor). Táto látka má významné protirakovinové účinky a ničí abnormálne
bunky. Čím má banán viac hnedých škvŕn, tým je vyšší aj obsah tejto látky.
Niektoré štúdie ukazujú, že zretím sa v banáne znižuje
obsah vitamínov a minerálov. Skladovaním banánov v chladničke však
môžeme tento proces zmierniť.
Zelené aj zrelé banány teda majú svoje výhody a je len
na vás, ktoré si vyberiete, či už podľa chuti alebo podľa preferovaných
zdravotných benefitov. Nech si už vyberiete ktorýkoľvek, v každom štádiu
zretia vám toto ovocie má čo ponúknuť.
/zdroj: forlivingstrong.com/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára