Mandle patria medzi veľmi populárne a obľúbené oriešky.
Sú nielen veľmi chutné, ale aj výživné. Do jedálnička ich zaradíte jednoducho,
môžete si dopriať za hrsť orieškov na desiatu alebo ich pridať do ranných
ovsených vločiek, jogurtu či na koláče. A prečo by ste si tieto výborné
oriešky mali dopriať denne? Prečítajte si o ich všestranných zdravotných
benefitoch:
Mandle sú plné živín
Jedna hrsť mandlí vám dodá 3,5g vlákniny, 6g bielkovín, 2,5g
sacharidov a 14g zdravých tukov. Sú bohaté na vitamín E, horčík a mangán.
Horčík je veľmi dôležitý minerál pre ľudské telo. Podieľa sa na viac ako 300 telesných procesoch. Pomáha
znižovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi, vďaka čomu slúži ako
prevencia pred ochorením diabetes.
Vitamín E je zas významný antioxidant. Pomáha obnovovať
bunky v ľudskom tele a chráni ich pred oxidáciou. Existujú štúdie,
ktoré tento vitamín spájajú aj s prevenciou pred rakovinou, srdcovými chorobami a Alzheimerom. Pravidelnou konzumáciou mandlí si tiež môžete
znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
Mandľami k štíhlej postave
Mandle obsahujú málo sacharidov, ale za to sú bohaté na
vlákninu a bielkoviny. Vďaka tomu majú veľmi dobrú schopnosť zasýtiť
a redukovať pocit hladu. To môže viesť ku konzumácií menšieho množstva
kalórií počas dňa. Napriek tomu, že mandle obsahujú relatívne vysoký podiel
tuku, sú vhodným pomocníkom pri chudnutí. Okolo 10-15% kalórií z orechov
nie je telom absorbovaných. Mandliam sa tiež pripisuje schopnosť zlepšovať
metabolizmus. Niektoré štúdie uvádzajú pozoruhodné výsledky, kedy skupina,
ktorá konzumovala v rámci diéty mandle, schudla až o 62% viac ako skupina, ktorá mandle nekonzumovala.
A čo je ešte dôležité vedieť?
Najviac výživných látok je koncentrovaných v šupke,
preto by ste mali uprednostniť mandle so šupkou pred bielenými orieškami.
Mandle sa skvele hodia do ovsených vločiek, ale môžete ich pridať aj do šalátov
alebo na plech k pečenému mäsu či rybe. Ľahko si z nich vyrobíte aj
domáce mandľové maslo, ktoré si ,môžete pridávať napríklad do smoothie alebo
proteínových shakov.
Stačí mandle vložiť do mixéra a mixovať až kým sa
začnú uvoľňovať oleje a vznikne krémová hmota. Môže to trvať aj 10-20
minút a treba pri tom stierať mandle zachytené na okrajoch mixéru. Hotové
maslo skladujte v chladničke.
Mandľové maslo je veľmi chutné so sladkým nádychom, takže sa vám môže
ľahko stať, že ho budete vyjedať len tak, lyžičkou.
/Zdroj: authoritynutrition.com/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára