sobota 5. decembra 2015

Špaldový vianočný perník so sušenými slivkami a orieškami



Druhý adventný víkend je tu, tak čo takto naladiť sa na vianočnú atmosféru? Napríklad voňavým, chutným špaldovým perníkom s príchuťou Vianoc. Perník je skvelý jednoduchý recept, ktorý sa väčšina dievčat naučí pripravovať medzi prvými koláčmi. Stačí všetko zmiešať a vyliať na plech. A kto by ho nemal rád? Tá vôňa a chuť škorice a perníkového korenia...My sme si perník ešte trochu vylepšili. Bielu múku sme nahradili hrejivou a výživnou špaldovou múkou, do cesta sme nastrúhali jabĺčko a olej sme úplne vynechali. A výsledok? Šťavnatý vláčny a úžasne chutný perník. 



Sladenie je na každom z nás, dá sa použiť diétna stévia alebo napríklad xylitol, ktorý má veľmi nízky GI=7, alebo trstinový cukor. Vianočnú náladu perníku dodajú kúsky sušených sliviek a vlašských orieškov a celé to zavŕši biela kokosová posýpka. Je to vážne vynikajúca kombinácia. 

Potrebujeme:

  • 2 šálky špaldovej múky
  • 1,5 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 vajce
  • 1 jablko
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • sladidlo podľa chuti (Stévia, xylitol, trstinový cukor...) Široký výber zdravých sladidiel nájdete napríklad TU
  • 1/2 šálky sušených sliviek
  • 1/2 šálky vlašských orieškov
  • slivkový lekvár
  • strúhaný kokos

Postup:

Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Jablko ošúpeme a nastrúhame do misky. Ďalej pridáme mlieko, vajce, vanilkový extrakt a všetko spolu zmiešame. Cesto ochutnáme a dosladíme podľa chuti preferovaným sladidlom. Pridáme nakrájané sušené slivky a oriešky. Hmotu vylejeme na menší plech a pečieme 25-30 minút. Hotový perník potrieme slivkovým lekvárom a posypeme kokosom.


Tip 1: Do perníku môžete namiesto sliviek použiť napríklad aj sušené hrozienka alebo brusnice.

Tip 2: Bezlepkový variant môžete pripraviť napríklad z BIO pohánkovej múky. Len za 1,81€ ju zoženiete TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára