streda 2. decembra 2015

7 tipov pre zdravý fit mikulášsky balíček


Túto nedeľu máme 6. decembra a to je deň, kedy chodí Mikuláš a napĺňa pripravené a vyleštené čižmičky dobrotami. Aj keď sa na tento sviatok tešia najmä deti, v niektorých domácnostiach Mikuláš nezabúda ani na tých veľkých. Ak sa aj vy chystáte obdarovať svoje deti alebo blízkych, pripravte sa už dnes a vyberte tie správne dobroty. Pretože aj mikulášsky balíček môže byť zdravý a originálny. Pripravili sme pre vás tipy, čo dobrého dať do chutného mikulášskeho fit balíčka.

1. Ovocie je základ

Aký by to bol mikulášsky balíček, keby nebol
prevoňaný vôňou mandaríniek či pomarančov! Toto zdravé citrusové ovocie sa už stalo vianočnou klasikou, ktorá v našich balíčkoch nesmie chýbať.
Mandarínky aj pomaranče sú plné vitamínu C, 
ktorý v chladných mesiacoch podporuje našu imunitu. Skvelou voľbou sú aj jablká či banány, ktoré obdarovanému poslúžia napríklad ako výživná desiata. Doplniť môžete aj balíček sušeného ovocia, ale pozor – nič presladené. Vyberajte len produkty bez pridaného cukru  či konzervantov. Vyskúšať môžete napríklad tieto BIO RAW ovocné lupienky.

2. Oriešky na zdravé chrumkanie

Ďalšia Mikulášska klasika, aj keď dnes už väčšinou len na ozdobu. Na spodku balíčka plného čokolád a sladkostí nájdu deti aj zopár nelúpaných arašidov, aby sa nepovedalo. No oriešky sú skvelou potravinou, ktorá si určite zaslúži väčšiu pozornosť hlavne v zime, keď potrebujeme telu dodať výživnejšiu stravu. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Pridajte do balíčka nejaký chutný nesolený orieškový mix alebo napríklad kvalitné prírodné orechové maslo. Arašidové či mandľové je veľmi chutné a obľúbené. 

Náš tip: Ako kvalitný zdroj zdravých tukov môžete darovať aj za studena lisovaný kokosový olej, ktorý má navyše schopnosť ničiť baktérie a vírusy.


3. Proteínové tyčinky sú mňam

Okey, ovocie aj oriešky sú super, ale chce to aj nejaké sladkosti. Predsa len, je Mikuláš. Každého fitnessáka určite potešia kvalitné proteínové tyčinky, ktoré chutia ako sladkosť, no pritom ide o špeciálnu funkčnú potravinu. Takéto tyčinky majú často vysoký obsah bielkovín a znížený obsah sacharidov. Bývajú tiež obohatené o zdravé tuky, vlákninu alebo vitamíny. A tie chute! Mangová, pistáciová, nugátová či karamelová...Samozrejme, netreba ich brať ako sladkosť, ale použiť ich skôr ako plnohodnotné jedlo, napríklad na desiatu, olovrant, či snack pred alebo po tréningu vo fitku. 


4. Zdravé čokolády a ich alternatívy

A čo by ste povedali na čokoládu? Tá sa tiež nedá len tak nahradiť nejakým zdravým ovocím. Chuť čokolády je proste chuť čokolády. Ešteže už na trhu existuje kopa výrobkov, ktoré predstavujú jej zdravšie varianty.  Horká s vysokým obsahom kakaa, bezlaktózová z ryžového mlieka, sladená Stéviou alebo agáve či DIA verzia. Široký výber zdravších čokolád nájdete napríklad TU


Alebo hľadáte niečo špeciálne? A skúšali ste už čokoládu s obsahom zeleného čaju Matcha, ktorý je momentálne veľkým hitom v zdravej výžive? Obsahuje až 137x väčšiu dávku antioxidantov ako klasický zelený čaj. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus a pomáha pri chudnutí. Na altevia.sk momentálne nájdete výhodné mikulášske balíčky nakombinované s čajom Matcha, kokosovou vodou, Matcha čokoládou či Matcha medom.  

5. RAW maškrty

Milovníkov RAW stravovania zas určite poteší nejaká RAW maškrta. Aj tu môžete vyberať z rôznych sladkých tyčiniek, čokolád a ďalších pochutín od výmyslu sveta. Preskúmajte napríklad túto stránku, na ktorej nájdete zaujímavý výber. Ovocie + oriešky + RAW maškrta to je 100% RAW mikulášsky balíček. Ale keď chcete byť naozaj originálni, môžete vlastnoručne pripraviť nejaký RAW dezert. Na internete nájdete kopu receptov a takýto dezert si navyše nevyžaduje žiadne kulinárske zručnosti, stačí mať dobrý mixér :-) Vyskúšajte napríklad recept z nášho blogu alebo vyberte niečo odtiaľto.

6. Zdravé sladkosti pre deti

Deti milujú sladkosti, to je jasné! A na Mikuláša sa tešia na poriadnu nádielku. Zdravé stravovanie, diétovanie, nebezpečenstvo obezity a negatívny zdravotný vplyv rafinovaného cukru, bielej múky a stuženého tuku im zatiaľ nič nehovorí. No za pokus určite stojí zamiešať im do balíčka aj ovocie, oriešky a nejaké zdravšie alternatívy sladkostí, ktoré im možno aj zachutia a obľúbia si ich. Cereálne tyčinky, špaldové sušienky či lízanky sladené xylitolom hľadajte TU.

7. Vlastnoručne pripravený Mikuláš od srdca

Ak nestíhate nakúpiť alebo ste proste kreatívny typ, ktorý rád pripraví niečo vlastnoručne, môžete tento rok na Mikuláša pripraviť nejakú zdravú špecialitu. Napríklad domáce proteínové alebo müsli tyčinky, ktoré môžete nakrájať, pekne zabaliť a rozdať najbližším či kolegom v práci. Potešíte tak dvojnásobne – zdravou dobrotou aj osobným prístupom. Na internete nájdete kopu receptov, ktorými sa môžete inšpirovať, stačí si len vybrať. Hľadajte recept na proteínové tyčinky, guľky či domáce müsli tyčinky a pripravte napríklad niečo takéto. 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára