sobota 13. decembra 2014

Najlepšie špaldové medovníčky




Koho už chytá vianočná nálada? Kto už rozmýšľa nad tým, čo dobrého tento rok upečie a prezerá vianočné kuchárky či časopisy a hľadá inšpiráciu? Tiež som sa už nemohla dočkať vianočného pečenia a tej krásnej vône, ktorá sa pritom šíri bytom. A tak som si povedala, že napiecť také medovníčky by vôbec nebolo priskoro, veď vždy je dobré keď majú čas aspoň 2 týždne postáť a zmäknúť. Keďže pečieme v duchu fitness, aj tohtoročné vianočné medovníky budú zdravšou verziou klasiky. Použila som preto špaldovú múku a nepridávala žiadny cukor. Tento recept je naozaj jednoduchý a rýchly - a po ochutnaní hotových medovníčkov môžem povedať, že aj chutný. Mimochodom špalda je veľmi výživná a má schopnosť zahrievať organizmus, čiže ideálna múka na zimné pečenie. No poďme na recept a ochutnajme kúsok Vianoc už dnes. 


Potrebujeme:

200g hladkej špaldovej múky
6 PL medu
1-2 PL perníkového korenia
1 ks vajce
1 ČL prášku do pečiva
+ vajce na potretie


Postup:

V miske zmiešame špaldovú múku s práškom do pečiva a perníkovým korením. Pridáme med, vajce a ručne vypracujeme medovníkové cesto. Hotové cesto vložíme do mikroténového sáčku a dáme odležať do chladničky minimálne na hodinu. Po hodine cesto vyberieme a vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 4 mm. Vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C, na 5-6 minút.
Hotové medovníčky skladujeme do Vianoc v uzavretej plechovke s kúskom jabĺčka, aby boli pekne mäkké ( len nezabudnite to jablko vymieňať). Pridala som do plechovky aj zopár klinčekov a paličku škorice, aby sa medovníčky ešte krajšie prevoňali. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára