sobota, 26. septembra 2015

Ovsené vločky naše každodenné



Ovsené vločky majú dobre vyvážené nutričné zloženie, jedna porcia (30 g) ovsa obsahuje len 117 kalórií. Vločky obsahujú hlavne sacharidy (66%), pričom len 1% predstavujú cukry, zvyšok tvorí vláknina (11%) a škrob (85%). Škrob v ovsených vločkách je iný ako škrob u  iných zŕn. Má vyšší obsah tuku, a vyššiu viskozitu (schopnosť viazať vodu). Tento škrob sa ďalej podľa stráviteľnosti delí na tri typy:

  •          Rýchlo stráviteľný škrob (7%), ktorý sa rýchlo vstrebáva ako glukóza.
  •          Pomaly štiepený škrob (22%), ktorý je štiepený a absorbovaný pomalšie
  •          Rezistentný škrob (25%), ktorý má podobnú funkciu ako vláknina. Pre telo nie je stráviteľný, ale významne zlepšuje zdravie a funkciu čriev.

Vločky sú známe svojou schopnosťou znižovať krvný tlak a hladinu krvného cukru. Dennou konzumáciou môžete znížiť aj hladinu zlého LDL cholesterolu a chrániť sa pred srdcovými ochoreniami. Vločky sú tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov:

  •          Mangán – dôležitý pre správny vývoj, rast a metabolizmus
  •          Fosfor – udržuje zdravé kosti a tkanivá
  •          Meď – dôležitá pre zdravé srdce
  •          Železo – zodpovedá sa prepravu kyslíka v krvi
  •          Selén – dôležitý antioxidant pre správnu funkciu imunitného systému a mentálne funkcie
  •          Horčík – minerál, ktorý sa podieľa na viac ako 300 procesoch v ľudskom tele
  •          Zinok – dôležitý pre imunitu a správne fungujúci hormonálny systém
  •          Vitamín B1 - nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému


Vločky patria k jedným z najzdravších obilnín sveta. Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú skvelú sýtiacu schopnosť a sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy či redukčnej diéty.  Pridať ich môžete takmer všade, aj do polievok, omáčok či koláčov. Na našom blogu nájdete tiež množstvo sladkých receptov, ktorých základom sú práve ovsené vločky. Ak napríklad na raňajky neobľubujete ovsenú kašu, ale radšej si dáte koláč, vyskúšajte napríklad ovsenú-kokosovú bábovku, ktorú si môžete vychutnať s domácim lekvárom či medom. 

/zdroj: authoritynutrition.com/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára