utorok 23. decembra 2014

Ovsené sušienky s brusnicami a bielou čokoládou





Obľúbená vianočná kombinácia - brusnice + biela čokoláda. Tentokrát však v zdravšej verzií - namiesto múky použijeme len ovsené vločky a namiesto margarínu orechové maslo. Ideálne k vianočnému čaju ( alebo punču? )...


Potrebujeme:

100g ovsenej múky
80g ovsených vločiek
60g hnedého cukru
8 PL mandľového masla
1 vajce
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
sušené brusnice
biela čokoláda


Postup:

Najprv si jednoducho vyrobíme ovsenú múku. Ovsené vločky nasypeme do mixéra a zmixujeme na jemno. 80g ovsených vločiek v celosti si nasucho opražíme na panvici. Ovsenú múku aj vločky dáme do väčšej misky a pridáme zvyšné suché suroviny: hnedý cukor, sódu a štipku soli. Dobre premiešame. Teraz si vyrobíme mandľové maslo ( ak nemáme kúpené) - najradšej ho vyrábam z mletých pražených mandlí z tesca - má potom príjemnú sladkú chuť. Mandle treba mixovať kým sa začnú uvoľňovať oleje a vznikne maslová hmota. Maslo a vajce pridáme k suchým surovinám a ručne stručne vymiesime cesto. Odložíme na hodinku do chladu. 
Po hodinke cesto vyberieme a necháme chvíľu zmäknúť. Plech vyložíme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 180°C. Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré na plechu roztlačíme na placky s asi 5 cm priemerom. Ozdobíme brusnicami a dáme piecť na cca 10 minút. Na ešte teplé sušienky nastrúhame bielu čokoládu a necháme vychladnúť.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára