sobota, 9. augusta 2014

Ovsená - kokosová bábovka




Opäť raz som dostala chuť niečo nové upiecť. Vôňa pečenej dobroty, šíriaca sa z rúry ma pozitívne naladí a nabije energiou.Takže som sa dnes rozhodla pre bábovku, ktorú som upiekla v duchu mojich kuchárskych zásad - žiadna múka, biely cukor ani margarín. Výsledok bol vynikajúci. 


Potrebujeme:

11 PL ovsenej múky - ktorú vyrábam tak, že poriadne najemno zmixujem ovsené vločky
11 PL celých ovsených vločiek
11 PL strúhaného kokosu
4 vajcia
3 PL hnedého cukru
1/2 PL stévie v prášku
3 PL kokosového oleja
5 PL bieleho jogurtu
pol šálky vody
1 balíček prášku do pečiva
1 ČL vanilkovej esencie
štipka soli
1 ČL škorice
strúhaná citrónová kôra

Postup:

Žĺtka vyšľaháme s hnedým cukrom a stéviou. Ako vždy pripomínam, že množstvo cukru si prispôsobte podľa vlastných preferencií, ja používam čo najmenej. Potom k vyšľahaným  žĺtkom pridáme kokosový olej, vanilkovú esenciu, jogurt a nastrúhame citrónovú kôru. Opäť dokopy premixujeme. V ďalšej mise si zmiešame suché suroviny: ovsenú múku, ovsené vločky, kokos, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli. Premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi a mixujeme. Bude to celkom husté, preto postupne pridáme aj pol šálky vody, čo hmotu zjemní. Nakoniec si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, ktorý pridáme k zmesi a stierkou jemne zamiešame, aby sa cesto pekne spojilo. Ochutnajte, prípadne si doslaďte hnedým cukrom, stéviou alebo vašim sladidlom. Rúru si predhrejeme na 160°C. Cesto vylejeme do bábovkovej formy, vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme asi 50-60 minút. Po vytiahnutí necháme bábovku vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Ozdobíme trochou práškového cukru alebo polejeme 70% čokoládou alebo jahodovým lekvárom...je to na vás ;-)

Tip: do cesta môžeme pridať ešte sušené hrozienka alebo nasekané vlašské orechy

1 porcia obsahuje: 7g zdravých tukov,4g bielkovín,12g sacharidov

Vyskúšajte tiež:
Jablkovo-ovsený koláčik
Banánovo-arašidové muffinky z mikrovlnky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára