streda 9. apríla 2014

Zdravé mandľové koláčiky



Podobné koláčiky som už robila z arašidového masla, ale keďže som si nedávno vyrobila aj domáce mandľové maslo, rozhodla som sa napiecť koláčiky aj z neho. A boli fantastické, takže rýchlo s nimi na blog! 

Na tento recept teda budete potrebovať mandľové maslo, ktoré si môžete kúpiť v obchode so zdravou výživou alebo vyrobiť doma ako ja. Na internete nájdete množstvo návodov ako na to a na youtube aj kopu videí, ktoré vám to predvedú. Nie je to žiadna veda, vlastne je to úplne jednoduché. Mandle vysypete do mixéra a mixujete. Treba priebežne stierať hmotu, ktorá sa prilepí na steny mixéra a mixovať takých 20 minút. Najprv bude z mandlí múčka a potom sa začnú uvoľňovať oleje, ktoré vytvoria maslovú konzistenciu. 

Takto sa dá vyrobiť mandľové, arašidové alebo hocijaké iné orieškové maslo. Keď si ho pripravíte doma, máte aspoň istotu, že sú to vlastne čisté orechy a žiadny pridaný olej ani soľ. No dobre, poďme na ten recept.


Potrebujeme:

1 vajce
1 bielok
5 PL mandľového masla
2 PL hnedého cukru
2 PL jemných ovsených vločiek
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkovej esencie
škoricu podľa chuti
40g čokolády s min. 70% obsahom kakaa na ozdobenie

Postup:

1. Všetky ingrediencie dáme do misky a zmixujeme ponorným mixérom.
2. Plech vyložíme papierom na pečenie. Polievkovou lyžicou naberáme hmotu a tvarujeme okrúhle koláčiky.
3. Vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme teplovzdušne cca 15 minút.
4. Vychladnuté koláčiky ozdobíme rozpustenou čokoládou.

Tip: Čo sa týka cukru, je len na vás či použijete ako sladidlo hnedý cukor, med alebo niečo iné, čo máte rady. Taktiež vám možno bude stačiť 1 PL alebo si dáte aj 3 PL. Sladenie je len o vašich chutiach a preferenciách, takže si ho prispôsobte. Alebo ak máte vanilkový proteín, môžete ho požiť namiesto cukru, nakoľko je samotný sladko ochutený. 
Čokoládu môžete aj nasekať nadrobno a zamiešať do cesta.

Z tejto dávky pripravíte 11 koláčikov. 1 koláčik obsahuje: 4g tuku, 3g bielkovín a 5g sacharidov.

Vyskúšajte tiež:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára