streda, 14. januára 2015

Zimný koláčik


Aj keď to už vonku ako zima veľmi nevyzerá, predsalen je polovica januára. Po Vianociach mi ostali typické zimné suroviny, akými sú oriešky a sušené ovocie. A tak vznikol tento výživný a nutrične bohatý zimný koláčik. 


Potrebujeme:

4 vajcia
140g mandľového masla (alebo iného orieškového masla, ktoré si ľahko vyrobíte rozmixovaním orieškov)
3/4 šálky hnedého cukru
70g miešaného sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, ananás, citrusy...)


Postup:

Okrúhlu formu (priemer asi 15 cm) vymastíme maslom a pokryjeme papierom na pečenie. Rúru dáme vyhriať na 180°C. Do misky rozbijeme vajíčka, ktoré pri najvyššej rýchlosti šľaháme asi 7 minút, kým strojnásobia svoj objem. K vajíčkam prisypeme hnedý cukor a ďalej šľaháme asi jednu minútu. Do hmoty začneme po tretinách pridávať orieškové maslo, pričom ho jemne vmiešavame   pomocou stierky. Keď máme maslo rovnomerne zapracované, pridáme do hmoty obľúbené sušené ovocie a cesto vylejeme do formy. Pečieme 25-30 minút. Aj keď to bude najprv vyzerať, že cesta je dosť a koláč bude vysoký, po vybratí z rúry sa jeho objem zmenší, takže bude akurát. Necháme vychladnúť a nakrájame na 8 kúskov.

1 porcia obsahuje: 12g zdravých tukov, 7g bielkovín a 30g sacharidov.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára